Ga verder naar de inhoud

FAQ: Er gebeurt iets ergs in ons pleeggezin. Wat gebeurt er met het pleegkind/de pleeggast?

12 oktober 2021

We geven (kandidaat-)pleegzorgers graag een antwoord op veelgestelde vragen. Eén daarvan is: Wat gebeurt er met het pleegkind/de pleeggast als er iets ergs gebeurt in het pleeggezin zoals ziekte of een overlijden?

Twee personen drinken koffie

Ook in een pleeggezin kunnen zich erge dingen voordoen zoals een scheiding, een onverwacht overlijden of een ernstige ziekte. Dat betekent niet dat de pleegzorgsituatie automatisch stopt. De pleegzorgbegeleider zal samen met het pleeggezin nagaan of de pleegzorgsituatie vol te houden is.

Het belang van het pleegkind of de pleeggast is daarbij de centrale focus. Het is dus belangrijk om de pleegzorgbegeleider op de hoogte te brengen. Hoe sneller dat gebeurt, hoe vlugger hij/zij samen met het pleeggezin oplossingen kan uitwerken. Pleegouders staan er niet alleen voor om die problemen op te lossen.

Andere interessante artikels

Vakantiekortingen

Ondersteuning op maat, Vrije tijd

Enkele partners geven korting aan pleeggezinnen voor de vakanties die ze organiseren.

Besluitvorming bij een terugkeer naar huis

Ondersteuning op maat

Deze nieuwsbrief bespreekt een Vlaams onderzoek naar de criteria die gebruikt worden door begeleiders bij het nemen van een beslissing over terugkeer naar huis. Daarnaast wordt onderzocht hoe belangrijk deze criteria zijn voor de begeleiders én hoe complex het volgens hen is om deze te beoordelen.