Ga verder naar de inhoud

Cultuursensitieve pleegzorg

21 oktober 2021

Wanneer een kind van allochtone ouders tijdelijk niet thuis kan wonen, is het vaak de wens van de ouders dat het opgevangen wordt door een gezin uit dezelfde cultuur.

3 generaties-Arabische roots

Het stelt ouders vaak gerust als ze weten dat hun kind bij een gezin woont met dezelfde cultuur. Bovendien maakt het de opvang ook voor het kind makkelijker. Er is immers een vanzelfsprekende gemeenschappelijkheid tussen het kind en het pleeggezin. In zo’n ingrijpende periode kan dat voor een kind een hele opluchting zijn.

Vanuit het project Dunya/cultuursensitieve pleegzorg gaan we in de Marokkaanse, Turkse en Afrikaanse gemeenschappen op zoek naar gezinnen die een plekje vrij hebben om een kind uit de eigen cultuur tijdelijk op te vangen. Ook het voorbereidingstraject en de ondersteuning vanuit de pleegzorgdienst zijn aangepast op maat van de gezinnen.

Andere interessante artikels

Persoonsvolgendbudget (pvb) en pleegzorg

Administratie, Geld, Ondersteuning op maat

Onder bepaalde voorwaarden kan een pleeggast met zijn persoonsvolgende budget (pvb) voor zorg een pleegzorger betalen voor bepaalde zorgtaken.

Partners in Parenting (P&P)

Ondersteuning op maat

'Partners in Parenting' (P&P) geeft kinderen die in een leefgroep verblijven en niet of nauwelijks naar huis kunnen een plek buiten de leefgroep. Op die manier krijgen zij alle kansen om te ontwikkelen.