Ga verder naar de inhoud

Cultuursensitieve pleegzorg

21 oktober 2021

Wanneer een kind van allochtone ouders tijdelijk niet thuis kan wonen, is het vaak de wens van de ouders dat het opgevangen wordt door een gezin uit dezelfde cultuur.

3 generaties-Arabische roots

Het stelt ouders vaak gerust als ze weten dat hun kind bij een gezin woont met dezelfde cultuur. Bovendien maakt het de opvang ook voor het kind makkelijker. Er is immers een vanzelfsprekende gemeenschappelijkheid tussen het kind en het pleeggezin. In zo’n ingrijpende periode kan dat voor een kind een hele opluchting zijn.

Vanuit het project Dunya/cultuursensitieve pleegzorg gaan we in de Marokkaanse, Turkse en Afrikaanse gemeenschappen op zoek naar gezinnen die een plekje vrij hebben om een kind uit de eigen cultuur tijdelijk op te vangen. Ook het voorbereidingstraject en de ondersteuning vanuit de pleegzorgdienst zijn aangepast op maat van de gezinnen.

Andere interessante artikels

Pleegzorgvergoeding

Administratie, Geld, Ondersteuning op maat

Pleegzorgers hebben recht op een kostenvergoeding.

Bezoekregelingen in pleegzorg: welke adviserende criteria gebruiken pleegzorgbegeleiders?

Opvoeden

In deze nieuwsbrief bespreken we een recente studie over de criteria die gebruikt worden door pleegzorgbegeleiders bij het maken van aanbevelingen voor een bezoekplan tussen pleegkinderen en hun ouder(s).