Ga verder naar de inhoud

Aanbod voor volwassenen in West-Vlaanderen

Pleegzorg West-Vlaanderen heeft ook een afzonderlijke werking voor pleeggasten: dat zijn volwassenen met een handicap of psychiatrische problematiek.

Samenwonen, maar dan anders

Pleeggasten worden opgevangen door een gastgezin. Veel pleeggasten wonen bij hun broer of zus, tante, nonkel of een goede vriend van de familie. Anders dan bij pleegzorg voor kinderen en jongeren, ligt onze focus hier op het begeleiden van pleegzorgers en -gasten in het samenwonen.

Pleeggasten hebben hun eigen begeleider. Die begeleidt hen én het pleeggezin. Een pleegzorgbegeleider houdt ook het overzicht van alle zorg rond een pleeggast en coördineert die. Daarnaast zorgt een pleegzorgbeleider - indien nodig - ook voor een doorverwijzing naar gespecialiseerde diensten.

Misschien ben of ken jij wel iemand ...

... die in aanmerking komt voor pleegzorg. Vaak doen mensen aan pleegzorg voor een volwassene, zonder dat ze dat zelf beseffen. Ook als hulpverlener kom je ongetwijfeld regelmatig in contact met mensen die in aanmerking kunnen komen voor pleegzorg voor volwassenen. Weet je niet zeker of pleegzorg iets voor hen is? We ontwikkelden een handige flowchart, die je hiermee kan helpen.