Ga verder naar de inhoud

Week van de Pleegzorg: 13 – 22 november 2020

13 november 2020

#trotsepleegbroer - #trotsepleegzus

“Ik ben een trotse pleegbroer,” zegt Gabriël, “want we vinden dezelfde dingen leuk. Ik hou ervan om samen met mijn pleegbroer te gamen of gewoon wat te praten. Wij spelen heel veel samen.” Matthijs getuigt: “Ik was enig kind toen hij tien jaar geleden bij ons in het gezin kwam. Het is leuk dat ik hem dingen kan aanleren, maar zelf heb ik ook veel van hem geleerd, bijvoorbeeld dat iedereen een rugzakje met zich meedraagt en dat je daar rekening mee houdt.”

Tijdens de jaarlijkse Week van de Pleegzorg, die vandaag (13 november) van start gaat, vragen we extra aandacht voor pleegzorg en alle mensen die daarbij betrokken zijn. Deze editie focussen we op de eigen kinderen van pleegzorgers. Want ook hun engagement heeft een grote invloed op het pleegkind of de pleeggast. En is pleegzorg ook voor hen een meerwaarde? Wees maar zeker, ze zijn stuk voor stuk #trotsepleegbroers en #trotsepleegzussen!

Een speciaal pleegzorggedicht

Dit jaar bedanken we alle Vlaamse pleeggezinnen met een pleegzorggedicht dat Joke van Leeuwen speciaal voor hen schreef. Want die pleeg- en gastgezinnen zijn de motor van pleegzorg in Vlaanderen. De voorbije jaren is die groep gegroeid tot bijna 6.000 eind 2019. Zij zorgen voor meer dan 8.000 pleegkinderen, -jongeren en –gasten (volwassenen met een handicap en/of psychiatrische problematiek), die tijdelijk niet thuis kunnen wonen.

Ouderschapsverlof, ook voor pleegzorgers!

Tot eind september konden ook pleegzorgers een beroep doen op het zogenaamde corona-ouderschapsverlof, maar recht op het reguliere ouderschapsverlof hebben pleegzorgers nog altijd niet. En dat is bijzonder jammer.

Jan Brocatus, woordvoerder van Pleegzorg Vlaanderen: “Er liggen intussen vier wetsvoorstellen op tafel. Het federale parlement kan pleegouders die langdurige pleegzorg opnemen, geen grotere appreciatie tonen voor hun engagement dan nu dat recht op ouderschapsverlof voor hen open te stellen. Want pleegouders met een job hebben ook nood aan verlof om hun werk en zorg voor pleegkinderen, die vaak extra zorg en tijd vragen, te combineren.”

Meer info of interesse in een interview?

Jan Brocatus, woordvoerder Pleegzorg Vlaanderen
jan.brocatus@pleegzorgvlaanderen.be
of +32 (0)477 43 10 88

Alle cijfers over pleegzorg in Vlaanderen zijn beschikbaar in ons meest recente Registratierapport.

De Week van de Pleegzorg loopt van vrijdag 13 tot en met zondag 22 november.