Ga verder naar de inhoud

Vlaanderen fietst voor pleegzorg

29 maart 2022

Op woensdag 30 maart, aan de vooravond van de 'echte' Ronde van Vlaanderen, openen we 50 fietsroutes om pleegzorg in de kijker te zetten.

Pleegzorg Vlaanderen is altijd op zoek naar nieuwe pleeggezinnen om kinderen op te vangen als ze tijdelijk niet thuis kunnen wonen. Zo’n warme thuis staat ook open voor volwassenen met een handicap en/of psychiatrische problematiek. Dit voorjaar roepen we heel fietsend Vlaanderen op om ons te helpen bij die zoektocht naar pleeggezinnen.

De Ronde van Pleegzorg Vlaanderen

Een fietstocht van 70 km of liever een tochtje met de kinderen op hun step of loopfiets? Starten in Gent of toch liever in Hechtel-Eksel of Tielt? Alles kan!

Samen met fietscafés en pleegzorggemeenten hebben we 50 routes uitgestippeld in heel Vlaanderen. Er zijn ‘ProRoutes’ voor de getrainde fietsers, ‘FamilieRoutes’ voor een gezellig fietstochtje en ‘LoopfietsRoutes’ voor de allerkleinsten.

Bij de start- en eindpunten krijgen sportievelingen informatie over pleegzorg. En als ze een foto bij het aankomstbord delen op sociale media met #pleegzorgpeloton, kunnen ze een leuke prijs winnen. Zo helpen zij om de zoektocht naar pleeggezinnen onder de aandacht te brengen.

“Hoewel het aantal pleeggezinnen groeit, blijft de vraag naar opvang nog sterker toenemen. We zien ook dat pleeggezinnen zich minder kandidaat stellen voor de opvang van pubers, kinderen met een handicap of broers en zussen die we graag samenhouden. Daarom blijven we zoeken naar nieuwe kandidaat-pleeggezinnen”, vertelt Jan Brocatus, woordvoerder van Pleegzorg Vlaanderen.

Julie Gielen, eigenaar van sportbar CUP in Gent legt uit waarom ze de wervingsactie ondersteunen: “CUP is een ontmoetingsplek voor buren, sporters, vrienden en collega’s. Een plek waar community en sport centraal staan. Toen onze buren van Pleegzorg vroegen om samen met hen een leuk sportief concept op te zetten om nieuwe pleegzorgers te zoeken, hebben we geen moment getwijfeld.”

Startschot op 30 maart

We openen alle routes officieel op 30 maart. De routes blijven tijdens de zomer en het najaar beschikbaar op www.derondevanpleegzorgvlaanderen.be.

Meer info?