Ga verder naar de inhoud

Bijna 600 aanwezigen voor Vlaamse Pleegdag

23 november 2019

Met bijna 600 deelnemers in heel Vlaanderen was de Pleegdag op 23 november een groot succes. Op maar liefst vijf verschillende locaties in Vlaanderen ontvingen geïnteresseerden uitleg over pleegzorg, kregen ze de kans om al hun vragen te stellen en te luisteren naar persoonlijke ervaringen.

Frances MBGA pleegdag pleegzorgdag

De Pleegdag was het vervolg op de aflevering van Make Belgium Great Again waarin Frances Lefebure en haar team hartverwarmende verhalen over pleegzorg vertelden. Aan het einde van de uitzending riep Frances de kijkers op om eens rond zich te kijken: “Heb jij nog plek in de zetel? Dan is pleegzorg misschien iets voor jou!”

Een dag in het teken van pleegzorg

Tijdens de Pleegdag kregen de aanwezigen de kans om een infosessie bij te wonen waarin ze ondergedompeld werden in het hoe en wat van pleegzorg. Als ze na die theoretische uitleg nog met vragen zaten, konden ze terecht bij pleegzorgers en pleegzorgbegeleiders die met plezier alle vragen beantwoordden en hun ervaringen deelden.

Maar ook de kinderen die met hun ouders meekwamen beleefden een leuke tijd: er waren speelhoeken, grime standen, een workshop van Het Haakbeest en nog veel meer. Op elke locatie stonden zelfs acteurs van Familie paraat om voor te lezen.

Verscheidenheid troef

Het centrale thema van de Pleegdag was de verscheidenheid van pleegzorg. “Pleegzorg hoeft niet altijd even intensief, 24 op 24, 7 op 7, te zijn”, verduidelijkt Jan Brocatus, coördinator van Pleegzorg Vlaanderen. “Je helpt kinderen en jongeren al enorm vooruit met pleegzorg tijdens het weekend of schoolvakanties, wat ouders die het moeilijk hebben kan ondersteunen. Of er kan bijvoorbeeld een combinatie opgezet worden met een verblijf in een voorziening. Soms gaat het ook om heel korte periodes, via crisisopvang, terwijl sommige kinderen of jongeren voor langere tijd bij een pleeggezin verblijven.”

Pleegzorg beperkt zich ook niet tot alleen kinderen en jongeren. Brocatus: “Pleegzorg kan ook voor volwassenen met een handicap en/of psychiatrische problematiek, die wij ‘pleeggasten’ noemen. Die vorm van pleegzorg is nu nog heel onbekend in Vlaanderen.”

Maar ook bij de pleegzorgers is er veel verscheidenheid: “Het clichébeeld rond pleegzorg is dat het voorbehouden is voor een man-vrouw koppel dat op continue basis de zorg opneemt voor een jong pleegkind”, zegt Brocatus. “Terwijl bijvoorbeeld alleenstaanden of holebikoppels net zo’n warm nest kunnen bieden”.

980

De bedoeling van de Pleegdag is om zo veel mogelijk mensen te informeren over pleegzorg en de verscheidenheid ervan, maar ook om mensen zich de vraag te laten stellen: “Is pleegzorg misschien iets voor mij?” Momenteel wachten er in Vlaanderen namelijk 980 kinderen en tieners op een warme thuis, omdat hun ouders het even moeilijk hebben. Om aan die grote vraag tegemoet te kunnen komen zijn er heel wat nieuwe pleegzorgers nodig. Want voor elk uniek kind zoekt pleegzorg een uniek pleeggezin waar het kind zich thuis kan voelen.

Meer info?

Meer informatie vind je op www.pleegzorgvlaanderen.be/make-belgium-great-again en www.pleegdag.be

Contact

Jan Brocatus - 0477 43 10 88
jan.brocatus@pleegzorgvlaanderen.be