Ga verder naar de inhoud

Anna (15) vindt geen pleeggezin

12 november 2021

Zowat 1.450 kinderen en jongeren vonden dit jaar al een warme thuis bij een pleeggezin in Vlaanderen. Maar het lukt niet altijd even vlot om een gepast pleeggezin te vinden: voor oudere kinderen zoals Anna* (15) is pleegzorg op zoek naar kandidaat-pleegouders.

Tijdens de jaarlijkse Week van de Pleegzorg, die vandaag van start gaat, vragen we extra aandacht voor pleegzorg en alle mensen die daarbij betrokken zijn. Deze editie focust op de matching. “Dat is de afstemming tussen de noden en wensen van het pleegkind of pleeggast en de ouders enerzijds en de capaciteiten en draagkracht van de pleegzorgers anderzijds. Maar ook de interactie tussen die twee”, legt Jan Brocatus, woordvoerder bij Pleegzorg Vlaanderen uit.

“Een goeie matching is cruciaal om een pleegzorgsituatie de beste kans op slagen te geven.”
Jan Brocatus, woordvoerder Pleegzorg Vlaanderen

Tijdens de eerste tien maanden van 2021 vond pleegzorg voor ongeveer 1.450 kinderen en voor een 30-tal volwassenen met een handicap of psychiatrische problematiek een plekje in een pleeggezin.

“Soms vinden we die match in de eigen omgeving van het kind of de volwassene: een tante of een vriendin van de ouders, de grootouders, een leerkracht,… Maar wanneer we in dat eigen familiale of sociale netwerk geen geschikte kandidaat-pleegzorger vinden, moeten we op zoek naar een bestandspleeggezin,” zegt Brocatus. “Dat is een gezin waar vooraf geen enkel contact of band bestond met het kind of zijn ouders.”

Kandidaat-pleegzorgers geven zelf aan welke vorm van pleegzorg zij wensen op te nemen en voor welke doelgroep. “Samen met de pleegzorgdienst beslissen zij dan welke zorgzwaarte en leeftijd bij het pleeggezin past”, verduidelijkt Brocatus: “Wanneer men denkt een match te kunnen maken met een vraag, gaan pleeggezin en kind en ouders stapsgewijze verder verkennen en met mekaar kennismaken, begeleid door de pleegzorgdienst.”

Anna

Voor tieners geldt dat zij vooral een match vinden binnen het eigen netwerk. Maar voor Anna (15) is dat netwerk heel beperkt en werd daarin geen geschikte kandidaat-pleegzorger gevonden. Brocatus: “Pleeggezinnen stellen zich minder kandidaat om een puber zoals Anna op te vangen. Eenzelfde tendens zien we voor kinderen met een handicap of voor broers en zussen die we graag samenhouden. Daarom blijven we oproepen en zoeken naar nieuwe kandidaat-pleeggezinnen, zeker voor deze doelgroepen.” Op zaterdag 20 november kunnen geïnteresseerden terecht op de Pleegzorg-infodag die elk van de vijf pleegzorgdiensten organiseert.

Enkele cijfers

Zowat 570 kinderen, jongeren en volwassenen, bijna 40% van deze 1.450 nieuwe pleegzorgsituaties, zullen zeer waarschijnlijk langdurig, continu in het pleeggezin verblijven. Voor 300 andere wordt onderzocht of een terugkeer naar huis mogelijk is. De overige 600 maken gebruik van ondersteunende pleegzorg, waarbij ze een korte tijd in het pleeggezin verblijven of gedurende een langere tijd af en toe een weekend.

Erkentelijk

Pleegzorg Vlaanderen grijpt de Week van de Pleegzorg ook graag aan om alle pleeggezinnen, dus de pleegouders, -broers en –zussen, oprecht te bedanken voor hun engagement: ruim 6.400 pleeggezinnen dragen zorg voor meer dan 8.000 kinderen, jongeren en volwassenen (cijfers 31/12/20).

Wat staat er te gebeuren?

Een kleine greep:

  • spot op VRT radio en televisie
  • via social media een diverse reeks getuigenissen over recente matching
  • podcast Studio Vaderklap: pleegvader Stijn getuigt over crisispleegzorg
  • persmoment met minister Beke (15 november, Limburg)
  • een attentie voor elk pleeggezin
  • zaterdag 20 november: infodagen in elk van de vijf provincies:
    • Aalst (Gijzegem), Antwerpen (Berchem), Hasselt (Herkenrode - Kuringen), Rotselaar (Wezemaal), Torhout
    • Concrete info en inschrijven via de website van Pleegzorg

Meer info of interesse in een interview?

Jan Brocatus, woordvoerder Pleegzorg Vlaanderen

jan.brocatus@pleegzorgvlaanderen.be of +32 (0)477 43 10 88