Ga verder naar de inhoud

Psychopedagogisch medewerker: Anne

Anne werkt al 11 jaar bij Pleegzorg Limburg. Ze is begonnen als begeleider en zat daarna in het intaketeam. Ondertussen werkt ze 8 jaar als psychopedagogisch medewerker of PP’er zoals we het noemen binnen pleegzorg.

Anne

Psychopedagogisch medewerkers zijn betrokken bij netwerksituaties van jonge kinderen (-12 jaar). Dat wil zeggen dat het pleeggezin uit het netwerk van de ouders of het kind komt. Het pleegkind en het pleeggezin kennen elkaar dan al. “Tijdens de eerste zes maanden van een plaatsing in een netwerk vormen wij een duo met de begeleider. De focus ligt voor ons op het kind. We willen een zo goed mogelijk beeld krijgen van dat kind.” Daarom gaan ze individueel met het kind aan de slag, maar horen ze ook iedereen rond het kind. “Met het kind zelf gaan we dieper in op waar ze nu wonen en waarom dat ze daar wonen, maar we hebben ook contact met de school en andere hulpverleners rond het kind.” Naast het kind, krijgen de pleegzorgers eveneens ondersteuning. “We willen pleegzorgers ondersteunen in het afstemmen van hun aanbod op de noden van het pleegkind. In overleg met de begeleider kijken we of ze extra ondersteuning nodig hebben of als ze op dat moment verder kunnen.”

Het fijne aan haar job vindt Anne de afwisseling. “Het is heel afwisselend, we zijn meestal een half jaar betrokken bij een plaatsing. Na dat half jaar kijken we of ze zelf verder kunnen en anders verwijzen we hen door. We gaan heel doelgericht te werk, wat ook heel fijn is. We gaan op weg met iedereen rond het kind, maar het kind staat steeds centraal.” Er zijn natuurlijk ook moeilijkere kanten aan haar job. “Het moeilijkste vind ik als we niet iedereen rond het kind op één lijn krijgen. Als de pleegouders of ouders bijvoorbeeld niet zien wat beter is voor het kind. We gaan daar dan mee aan de slag, maar het lukt niet altijd om ze mee te krijgen en dat is wel moeilijk.” Het team binnen Pleegzorg Limburg waar Anne deel van uitmaakt is op zo’n momenten belangrijk. “Ik heb heel toffe collega’s, maar dat is ook wel nodig. We kunnen altijd terecht bij elkaar om emotioneel zwaardere thema’s te delen.”