Ga verder naar de inhoud

De Zeshoek zoekt pleeggezinnen

Kerstavond 2021. Er is dringend een pleeggezin nodig voor een meisje van drie weken oud dat met haar mama in De Zeshoek in Lommel verblijft. De alleenstaande mama heeft het enorm moeilijk waardoor de baby in acute onveiligheid verkeert. Er is echter geen crisisgezin beschikbaar om het meisje op te vangen. Daarom gaat ze naar een leefgroep, waar ze nog vijf maanden zal verblijven.


Het verhaal zet de medewerkers van De Zeshoek tot nadenken. Dit moet anders. Daarom gaan wij samen met hen op zoek naar enkele gezinnen in de regio die willen helpen wanneer dat nodig is. Misschien kan jij wel een verschil maken? Op deze pagina vind je meer info. Geïnteresseerd? Schrijf je dan in voor onze infosessie op 26 januari via deze link.

De Zeshoek?

De Zeshoek is een Centrum Integrale Gezinszorg (CIG). Ze zijn er voor (aanstaande) gezinnen, minderjarig of meerderjarig, met jonge kinderen tot zes jaar. Ze kunnen maximum tien gezinnen opvangen en begeleiden. Elk gezin woont in een eigen appartement, waardoor ze 24/24u zorg op maat kunnen bieden.

Krakenimages Br ayo Ax Fu Q unsplash

Waarom?

Soms worden gezinnen geconfronteerd met heftige, ingrijpende moeilijkheden, waardoor ze uit hun lood geslagen worden. Een opname in een CIG is dan nodig om het welzijn en de veiligheid van alle gezinsleden te verzekeren. Het doel van zo’n verblijf is dat gezinnen opnieuw zelfstandig leren samenleven en integreren in de maatschappij, en dit op een gezonde, veilige en verbonden manier.

Hoe kan ik helpen?

De Zeshoek is op zoek naar verschillende soorten pleeggezinnen en vrijwilligers:

  • Soms is het voor deze jonge gezinnen plots nodig dat de ouder(s) even met de volle aandacht aan zichzelf kunnen werken, om er daarna sterker voor hun kinderen te staan. We zoeken hiervoor crisisgezinnen die snel en flexibel één of meerdere kinderen tussen 0 en 6 willen opvangen.
  • Andere ouders hebben baat bij een gezin dat hen kan ondersteunen, bijvoorbeeld één weekend op twee. Zo worden ze af en toe ontlast van hun taak als opvoeder en kunnen ze op adem komen. Ondersteunende pleeggezinnen bieden dan een uitkomst.
  • Op zoek naar een kleiner of meer vrijblijvend engagement? Dan kan je vrijwilliger worden. Als vrijwilliger begeleid je bijvoorbeeld leuke activiteiten voor ouders en kinderen in De Zeshoek.
Image00017

Wat mag ik verwachten?

Als pleeggezin voor De Zeshoek sta je er niet alleen voor.

  • Je start niet onvoorbereid. We zorgen voor een vorming waarin je kennismaakt met thema's zoals hechting, trauma, ouderproblematieken, ...
  • Gedurende de plaatsing krijg je een begeleider die je vaste aanspreekpunt is voor vragen en problemen. We komen regelmatig langs.
  • In samenspraak met het CIG kan je tijdens de plaatsing eventueel beroep doen op de kinderwerking van het CIG. Zo kan het kind naar zijn of haar vertrouwde opvang blijven gaan en is het engagement voor jou meer haalbaar in combinatie met bijvoorbeeld een eigen job.
  • De begeleiders van het CIG die het kind al kennen, blijven nauw betrokken.
  • Als pleeggezin krijg je een financiële vergoeding.
  • Indien je dat wenst, kan je in contact komen met andere pleeggezinnen tijdens de ontmoetingsmomenten van Pleegzorg Limburg.

Meer info?

Schrijf je dan in voor onze infosessie op 26 januari 2023 in De Zeshoek in Lommel. Dat kan hier.