Ga verder naar de inhoud

Matching

08 oktober 2021

Matching is het proces waarbij we nagaan welk pleeggezin het beste past bij een pleegkind of pleeggast.

Vrouw met kind en landkaart

Bij matching vertrekken we vanuit het principe: kind of volwassene zoekt een pleeggezin. De focus ligt op hetgeen het kind of de volwassene nodig heeft. Het gezin wiens aanbod het beste overeenstemt met die noden wordt aangesproken.

In het screeningsproces voor pleegzorgers wordt er lang stilgestaan bij welke soort pleegzorg ze willen bieden en aan wie. Welke leeftijd past het beste binnen het bestaande pleeggezin? Wil je ook zorg dragen voor een kind met een (mentale) beperking? Of spreekt pleegzorg voor volwassenen je aan? Sta je open voor iemand met een migratieachtergrond? Daarbuiten zijn er ook enkele externe factoren bepalend. Zo spelen woonplaats, gezinsfactoren en andere facetten mogelijk een invloed.

Daarnaast zullen ook bepaalde kenmerken, vragen of verwachtingen van de ouders bepalen of er een match is of niet: bv. de mogelijkheden tot bezoek, bereikbaarheid ...

Al die elementen samen bepalen hoe vlot de matching verloopt.

Andere interessante artikels

Wat betekent "familie" voor pleegkinderen in bestandspleegzorg?

Ondersteuning op maat, Opvoeden, Vrije tijd

Op basis van een systematisch literatuuronderzoek geven Wulleman en collega’s een overzicht over de betekenis van “familie” voor pleegkinderen die opgevangen worden in bestandspleegzorg.

Breakdown van plaatsingen van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen; ervaringen van bestandspleeggezinnen

Opvoeden

Dit kwalitatief onderzoek brengt ervaringen in kaart van bestandspleegouders van een NBMV die in het jaar voorafgaand aan het onderzoek te maken hadden met een breakdown van de pleegzorgsituatie.