Ga verder naar de inhoud

Extra ondersteuning voor pleeggasten

29 september 2021

Misschien wil je graag sporten. Of je wil wel eens op reis gaan. Misschien zoek je een toffe hobby. Dat kan allemaal. Er zijn veel mogelijkheden!

Jonge vrouw met hond

Je wil ergens gaan logeren?

Je ouders of gastgezin willen soms op reis of op uitstap. Met twee of met wat vrienden. Het is belangrijk dat jij dan ergens naartoe kan. Ergens waar het leuk is. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden.

Kortopvang

Er zijn voorzieningen waar mensen alleen logeren voor korte tijd. Dat noemt een voorziening voor kortopvang. Het is er altijd een beetje vakantie. Je woont er met andere mensen die er ook logeren. Je doet vaak leuke dingen samen.

Voorziening met logeeraanbod

Er zijn nog andere voorzieningen voor mensen met een handicap waar je kunt logeren. In deze voorzieningen wonen ook mensen voor lange tijd. Je logeert er dus bij de bewoners. Sommige voorzieningen zijn voor mensen die werken. Andere voorzieningen zijn voor mensen die niet werken.

Logeergezin

Een logeergezin vangt af en toe iemand met een handicap op voor korte tijd. Een weekend of enkele dagen. Meestal ben je de enige gast in het gezin. Een logeergezin doet vaak leuke activiteiten met jou.

Je zoekt een leuke dagbesteding?

Dagcentrum

Een dagcentrum is een plek waar je overdag naartoe kunt. Je kunt er allerlei activiteiten doen. Je kiest zelf welke activiteiten je doet. Je ontmoet er andere mensen die ook een handicap hebben. ’s Avonds ga je weer naar huis. Je kunt iedere dag naar een dagcentrum. Je kunt ook 1 of 2 dagen per week gaan. .

Begeleid werk

Misschien zijn de activiteiten in een dagcentrum iets te gemakkelijk voor jou. Dan kan je ook begeleid werken. Het dagcentrum zoekt met jou een plaats waar je kunt werken: in de bibliotheek, helpen bij een bakker of werken op een boerderij. Dat zijn maar enkele voorbeelden. Je krijgt geen geld voor je werk. Het is vrijwilligerswerk.

Betaald werk

Bij de VDAB kan je terecht wanneer je als pleeggast een job zoekt. Samen met jou bekijken ze voor welke jobs je in aanmerking komt. Misschien heb je ook wel recht op extra begeleiding. Is een job in het gewone arbeidscircuit niet haalbaar? Dan kan je misschien terecht in een sociale werkplaats, een beschutte werkplaats of in de arbeidszorg.

Je wil kleur geven aan je vrije tijd?

Sport

Er zijn veel sportverenigingen voor mensen met een handicap. Je vindt ze op de website www.gsportvlaanderen.be

Op reis

Ga je graag op reis? In Vlaanderen zijn er verschillende vakantieoorden waar personen met een handicap en hun familie welkom zijn. Er zijn ook groepsreizen voor personen met een handicap. Je vindt het hele aanbod op de website www.toegankelijkreizen.be.

Vrijetijdsorganisaties

Er zijn heel wat verenigingen die vrijetijdsactiviteiten aanbieden voor personen met een handicap. Soms zoeken ze samen met jou wat je leuk vindt. Je vindt meer informatie op de website van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH): www.vaph.be.

Andere interessante artikels

Vakantiekortingen

Ondersteuning op maat, Vrije tijd

Enkele partners geven korting aan pleeggezinnen voor de vakanties die ze organiseren.

Bezoekregelingen in pleegzorg: welke adviserende criteria gebruiken pleegzorgbegeleiders?

Opvoeden

In deze nieuwsbrief bespreken we een recente studie over de criteria die gebruikt worden door pleegzorgbegeleiders bij het maken van aanbevelingen voor een bezoekplan tussen pleegkinderen en hun ouder(s).