Behandelingspleegzorg Oost-Vlaanderen
Behandelingspleegzorg is een vorm van pleegzorg die extra ondersteuning biedt aan een pleegkind of pleeggast, of de ouder en/of pleegzorger.
Dit aanbod kan enkel worden aangeboden in combinatie met een perspectiefzoekende of -biedende module. Hoe ons aanbod er vandaag de dag uitziet zie je hieronder.
Aanbod
- Pleegzorgers Versterken in Opvoeden
- Pleegzorgers Versterken in Emotionele beschikbaarheid
- Pleegkinderen versterken in Verbinding
- Ouderbegeleiding
- Sherborne
- Traumagerichte bezoekbegeleiding
- Traumasensitief opvoeden
- Grootouders in Pleegzorg
- Family Minds
- Basic Trust = Basisvertrouwen
- VIPP-FC: Video Feedback intervention to promote Positive Parenting
- Terugkeer naar huis

Pleegzorgers Versterken in Opvoeden.
Soms begrijp je het gedrag van je pleegkind/jongere niet meer. Soms weet je even niet meer wat de gepaste manier is om te reageren op het gedrag van je pleegkind/-jongere. In deze module gaan we met jou samenwerken om op een andere manier om te gaan met gedrags- en emotionele problemen. We werken met jou samen om de situatie in jullie gezin terug hanteerbaar of leefbaar te maken. De focus ligt op waar jij zelf controle over hebt en het herstel van jouw relatie met het pleegkind/-jongere.
Voor wie? Pleegzorgers van pleegkinderen tussen 3 en 25 jaar
Meer info? PVO@pleegzorgoostvlaanderen.be
Pleegzorgers Versterken in Emotionele beschikbaarheid.
We werken met jou als pleegzorger samen om een volledig beeld te krijgen van het functioneren van de pleegjongere/gast. Dit beeld vertelt ons hoe de emotionele ontwikkeling van de jongere/gast eruit ziet en wat de jongere of gast begrijpt en nodig heeft van de mensen rond hen. We bespreken samen wat werkt in de omgang met moeilijk te begrijpen gedrag en zoeken samen naar nieuwe manieren om rust te brengen in jullie relatie en het gezin.
Voor wie? Pleegzorgers van pleegjongeren of -gasten vanaf 16 jaar.
Meer info? PVEB@pleegzorgoostvlaanderen.be
Pleegkinderen versterken in Verbinding
Jij bent een pleegkind of -jongere met het gevoel ‘vast’ te zitten of je weet even niet meer hoe je de dagelijkse zaken moet aanpakken. Misschien wil je graag voor iedereen goed doen en voelt dat soms als een last.
Je bent een ouder of pleegzorger en maakt je zorgen om hoe jouw kind of pleegkind de situatie beleeft en merkt op dat hij of zij ‘ergens mee zit’. Het is mogelijk dat de school of andere mensen rond je gezin merken dat jouw kind of jongere een (te) grote last draagt.
In deze module werken we samen met jou (of met jouw kind of jongere) aan je eigen verhaal. Jij kent je eigen situatie het best en weet hoe jouw ouders en pleegzorgers voor je zorgen. We ondersteunen jou als kind of jongere om terug vat te hebben op wie of wat voor jou belangrijk is. We betrekken iedereen die hierin van betekenis is en die jou iets te bieden heeft. Jij geeft het tempo aan en samen kiezen we een manier om met de belangrijke mensen rond jou te delen wat nodig is. Het doel is dat jij terug grip krijgt op je eigen leven en gevoelens en dat je met de mensen die voor jou belangrijk zijn, weet hoe jullie samen verder gaan.
Voor wie? Pleegkinderen/jongeren tussen 6 en 25 jaar
Meer info? PVV@pleegzorgoostvlaanderen.be
Ouderbegeleiding
Als moeder en vader is je rol veranderd nu je kind in pleegzorg verblijft. Dat is ingrijpend voor jou als ouder en brengt verdriet, kwaadheid en misschien angst met zich mee. Mogelijks komen allerlei vragen naar boven: hoe kan ik nu nog moeder of vader zijn voor mijn kind? Wat kan ik nog betekenen? Zal mijn kind mij nog als echte ouder zien, .... In onze samenwerking zoeken we antwoorden op jouw vragen en bieden we begeleiding bij je nieuwe rol als ouder van een kind dat geplaatst is in pleegzorg.
Voor wie? Ouders van kind(eren)/jongeren tot 25 jaar die geplaatst zijn in een perspectiefbiedende of -zoekende module.
Meer info? ouderbegeleiding@pleegzorgoostvlaanderen.be

Sherborne
Pleegzorger en pleegkind werken samen aan bewustwording van het eigen lichaam, de ruimte om hen heen en de anderen om hen heen. Deze bewegingsspelen laten het zelfvertrouwen en vertrouwen in de ander groeien bij het pleegkind. Samen plezier maken is het belangrijkste. Sherborne focust op spel en beweging en niet op taal. Op deze manier herstellen zich belangrijke systemen in het lichaam van het kind. Het kind leert om zich te laten dragen en verzorgen door de ander.
Voor wie? Sherborne groepsaanbod voor pleegzorgers en -kinderen van 4 tot 11 jaar. Sherborne samenspel voor pleegzorgers en -kinderen tussen 0 en 11 jaar, individueel aanbod.
Meer info? Sherborne@pleegzorgoostvlaanderen.be
Traumagerichte bezoekbegeleiding
De traumagerichte bezoekbegeleiding ondersteunt ouder en kind in herstellen en uitbouwen van hun contacten. Het levensverhaal van jou en je kind kan beladen zijn met traumatische ervaringen. Deze vormen mogelijks een storing jullie relatie. Via gesprekken met jou als ouder, je kind en andere belangrijke betrokkenen, zoeken we naar wat jij als ouder kan bieden en wat de nood van je kind is in de contacten. We werken samen begeleide contacten uit om te komen tot herstel en een stabiele contactregeling.
Voor wie? ouders en hun kinderen van 0 tot 12 jaar
Meer info? TBB@pleegzorgoostvlaanderen.be
Traumasensitief Opvoeden
In deze groepstraining leer je als pleegzorger door een traumabril te kijken, om zo beter het gedrag van je pleegkind/jongere te begrijpen en er gepast mee om te gaan. Opvoeden met kennis van trauma vergroot het vertrouwen van het kind in de eigen capaciteiten en versterkt het gevoel van veiligheid bij het kind of de jongere.
Voor wie? Pleegzorgers in een perspectiefbiedende of -zoekende module.
Meer info? traumasensitief@pleegzorgoostvlaanderen.be

Grootouders in Pleegzorg
Dit groepsaanbod brengt grootouders samen die voor dezelfde opdracht staan: hun kleinkinderen opvoeden in een pleegzorgsituatie. De sessies hebben als onderwerpen: gedeeld ouderschap met je eigen kinderen over je kleinkinderen, opvoeding over generaties heen, gevoelens die meespelen bij het uitvoeren van je ouderrol als grootouder, loyaliteit van je kleinkinderen aan hun ouders, … Dit alles vindt plaats in een veilige vertrouwelijke omgeving.
Voor wie? Grootouders die pleegzorger zijn in een perspectiefbeidende of -zoekende module.
Meer info? grip@pleegzorgoostvlaanderen.be
Family Minds
Dit is een groepsaanbod voor pleegzorgers. Het doel is om pleegzorgers vaardigheden aan te leren en te oefenen om emoties en gedragingen van pleegkind(eren) of -gasten te begrijpen, alsook hun eigen opvoedacties en -gedragingen. We geven info over trauma, gehechtheid en gedrag. We oefenen samen in het bewust worden van de eigen emoties, gedrag en eigen capaciteiten. We bespreken hoe onze eigen manier van reageren invloed heeft op hoe pleegkinderen, -jongeren of -gasten reageren.
Voor wie? Pleegzorgers in perspectiefbiedende of -zoekende module
Meer info? FamilyMinds@pleegzorgoostvlaanderen.be

Basic Trust = Basisvertrouwen
Als ouder of als pleegzorger merk je dat je kind of pleegkind emotionele en/of gedragsproblemen stelt. Het is een hele uitdaging om daar op een gepaste en helpende manier mee om te gaan. De Basic Trust methodiek helpt jou als ouder of als pleegzorger. Via video opnames bekijken we samen wat goed loopt in de communicatie met je kind of pleegkind en hoe we dit nog kunnen versterken. We leren andere manieren van praten en omgaan met je kind of pleegkind aan. Deze manier van praten met je kind of anders omgaan met zijn gedrag, kan zorgen voor meer vertrouwen in jou als zorgfiguur. Het basisvertrouwen vergroot, waardoor het kind rustiger gedrag zal stellen.
Voor wie? Ouders of pleegzorgers van pleegkinderen tussen 3 en 12 jaar.
VIPP-FC: Video Feedback intervention to promote Positive Parenting
We werken samen met jou als ouder of als pleegzorger aan het voorkomen of verminderen van gedragsproblemen bij jouw jonge (pleeg)kind. We werken ondertussen aan de hechtingsrelatie tussen jou en je (pleeg)kind. Video opnames van dagelijkse momenten in jullie samenleven, vertellen jou wat er goed gaat en wat je nog meer kan doen om de relatie met je pleegkind te versterken. We werken samen aan vergroten van jouw opvoedingskennis en vaardigheden om je kind op gepaste wijze te disciplineren.
Voor wie? Ouders of pleegzorgers van pleegkinderen tussen 1 en 3 jaar.
Meer info? VIPP-SD@pleegzorgoostvlaanderen.be

Terugkeer naar huis
We werken met ouders intensief samen aan een mogelijke terugkeer naar huis. Dat kan in opdracht zijn van een jeugdrechter of onder impuls van het pleegzorgteam in samenwerking met ouders, kinderen en pleegzorgers. We bekijken wat de beschermende factoren en de risico’s zijn in de gezinssituatie van jou, de ouder(s). We zoeken samen naar de gepaste ondersteuning en naar nog meer krachten jullie netwerk. Het is mogelijk dat een terugkeer niet het eindresultaat is van deze samenwerking. Soms is een uitbreiding van de contacten het hoogst haalbare.
Voor wie? Pleegkinderen tussen 0 en 25 jaar.
Meer info? TNH@pleegzorgoostvlaanderen.be