Ga verder naar de inhoud

Partners in Parenting - Laura Decorte en haar familie zijn steungezin

14 juli 2022

Laura Decorte werktev bijna tien jaar bij Jongerenzorg VZW. Ze stond er als begeleidster in de leefgroep bij de allerkleinsten. Dat zijn kinderen van nul tot zes jaar die door de moeilijke omstandigheden thuis, tijdelijk niet terug naar huis kunnen. Laura vertelt ons niet zozeer over haar ervaring als begeleidster, maar wel als steungezin voor een twaalfjarig meisje.

P en p team laura 1

Spontaan meegegroeid met het gezin

Hannah* kwam vroeger af en toe spelen om eens te kunnen ontsnappen aan de drukte van de leefgroep. Nu, een jaar of acht later, is dat contact uitgegroeid tot een wekelijkse afspraak en regelmatig tijdens de vakanties. Laura heeft intussen ook drie eigen kinderen, eentje van bijna vijf jaar, eentje van bijna drie en eentje van anderhalf jaar oud. Het mooie is dat Hannah er altijd is geweest, dus Laura’s eigen kinderen zien haar echt een beetje als oudere zus. “Ze kunnen ondanks het leeftijdsverschil ook wel eens ruzie maken als met een echte zus,” lacht Laura. “Toen ik zwanger werd hadden we wat schrik dat Hannah misschien jaloers zou zijn, maar dat is geweldig meegevallen. Hannah is spontaan meegegroeid met ons gezin. Toen we haar de eerste keren lieten komen spelen hadden we nooit gedacht dat ons engagement zo zou uitgroeien, maar we zijn erg blij met hoe het nu loopt. Ik was degene die de eerste stappen heeft ondernomen hierin, maar mijn man is minstens even enthousiast, of misschien zelfs nog enthousiaster over hoe Hannah deel uitmaakt van ons gezinsleven.”


*Om de privacy te garanderen hebben we Hannah een andere naam gegeven in dit artikel.

Een beetje thuis

“Hannah zelf is vooral blij met ons gezin omdat ze er zichzelf kan zijn buiten de leefgroep en bij ons tot rust kan komen. Bij ons heeft ze een plekje voor zichzelf. Ze ziet ons en onze kinderen echt graag en vindt het ontzettend belangrijk dat ze ons gezin een beetje een thuis kan noemen. Dat weet ik wel zeker. Een warme thuis is niet voor iedereen een evidentie. Voor mijn kinderen vind ik het heel waardevol dat ze beseffen dat niet iedereen evenveel geluk heeft als zij hebben. Bovendien leren ze gewoon veel van Hannah omdat ze een stukje ouder is. Ze hebben het nooit anders gekend en kijken er elke week naar uit tot Hannah er weer is, dat vind ik eigenlijk ontzettend mooi zowel voor hen als voor haar.”

Koffie en een babbel

“We hopen dat we deze vorm van contact kunnen blijven doorzetten. Wat de puberteit brengt weet je nooit, zowel die van haar als die van onze eigen kinderen kunnen onverwachte wendingen brengen, maar we willen er ons niet door laten afschrikken. Om het voor iedereen werkbaar te houden, zien we ons het engagement niet meteen uitbreiden. Voor ons zou het ontzettend geslaagd zijn als Hannah tot haar volwassenheid blijft langskomen en als ze ook daarna nog graag eens op de koffie komt voor een babbel.”

Voor ons zou het ontzettend geslaagd zijn als Hannah tot haar volwassenheid blijft langskomen en als ze ook daarna nog graag eens op de koffie komt voor een babbel.
Laura Decorte

Superkrachten heb je niet nodig

In de leefgroepen van Jongerenzorg zijn er nog heel wat kinderen die deugd zouden hebben van een steungezin. Volgens Laura kennen nog te weinig mensen deze vorm van opvang in combinatie met de leefgroep. De nodige warmte, rust en structuur, dat is waar kinderen die nood hebben aan een steungezin of P&P-gezin, naar op zoek zijn. Een goed P&P-gezin moet dat kunnen bieden, zonder zelf veel verwachtingen te hebben. “Of minstens de verwachtingen vlot kunnen bijstellen”, vult Laura nog aan, “echte superkrachten heb je dus niet nodig.”

Andere interessante artikels

P14 pleegzorgpluim 2
Nieuws

Een pleegzorgpluim voor Rik!

23 februari 2024

Elk kwartaal zetten we bij pleegzorg iemand in de bloemetjes die een pluim verdient voor zijn of haar engagement in pleegzorg. Dat kan gaan over een pleeggezin, ouders, een pleegzorgbegeleider,... Die persoon verrassen we dan met een bezoekje, een award en een artikel in Kleurrijk, ons pleegzorgtijdschrift.

Huisdieren in pleegzorg
Getuigenis

Huisdieren in pleegzorg

9 februari 2024
Of het nu gaat over een hond, een kat, een stel kippen of een konijn … tal van mensen kiezen ervoor om hun thuis te delen met een harige of…
Campagne Meetjesland visual
Nieuws

Zoektocht naar nieuwe pleeggezinnen in Meetjesland

15 januari 2024

Maandag 15 januari starten we vanuit Pleegzorg Oost-Vlaanderen met een campagne om nieuwe pleeggezinnen te vinden in het Meetjesland. De zoektocht concentreert zich in de gemeenten Aalter, Lievegem en Sint-Laureins waar op dit ogenblik een gebrek aan pleeggezinnen is.